Inspire anti-MRSA
Uit ‘De Gelderlander’ door Rob Berends, 11 december 2014
ARNHEM – Kleding voor zorgpersoneel met daarin een mrsa-dodende coating moet zorgen voor een daling van het aantal infecties in ziekenhuizen. De mrsa-bacterie zorgde in het afgelopen jaar voor 3087 infecties in Nederland. De bacterie is resistent tegen bijna alle antibiotica en kan er alleen met een zeer zwaar middel onder gekregen worden. De bacterie is gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand en kan fataal zijn. Gelderland was na Zuid-Holland de provincie met de meeste gevallen. In het buitenland zijn de problemen met mrsa aanzienlijk groter. Duitsland kende vorig jaar 600.000 gevallen.
De stof is ontwikkeld door het Zwitserse Schoeller, op verzoek van het Arnhemse DutchSpirit. De vraag naar een mrsa-dodende coating kwam vanuit een projectgroep van IMVO Textiel en MVO Nederland netwerk zorg, waarin ook Radboud UMC en Brabant Zorg zaten. Directeur Erik Toenhake van DutchSpirit zegt dat een jaar gewerkt is aan de stof. Die kan ook worden gebruikt voor de scheidingsgordijnen in ziekenhuiskamers. Toenhake: „Die gordijnen zijn misschien een nog wel groter risico voor de overdracht van de bacterie dan de kleding. Iedereen doet ze open en dicht, personeel, patiënten en bezoekers. En die gordijnen worden veel minder vaak gewassen dan de kleding.”
De coating in de stof blijft ook na vele wasbeurten werkzaam, is uit tests gebleken. Toenhake verwacht in het buitenland een grotere markt te vinden dan in Nederland. „In Europa sterven jaarlijks 25.000 mensen door een besmetting met mrsa. Als je de besmettingen weet te beperken, kun je levens redden. Dit is een enorme kans voor de gezondheidszorg. De behandeling van een enkel mrsa-geval kost daarnaast veel geld. Duitsland schat die kosten op 7000 euro per geval, in de VS circuleren bedragen tot 140.000.”
De nieuwe stof kent ook een ander aspect: ze is volledig te recyclen. Bestaande ziekenhuiskleding bestaat uit katoen en polyester, kan daardoor niet worden hergebruikt en wordt verbrand. Dat was Toenhake een doorn in het hoog. Daarom liet hij een stof ontwikkelen die alleen uit polyester bestaat maar niet zweterig aanvoelt en makkelijk te dragen is. Door de speciale coating voelt deze nieuwe stof juist koeler aan dan de tegenwoordig alom gebruikte polyester/katoen. Volgens Toenhake kan de stof ook gebruikt worden voor andere bedrijfskleding. „Zo zou Heineken zijn bedrijfskleding uiteindelijk kunnen recyclen tot nieuwe kleding of zelfs bierkratjes. Schitterend toch?”
Luister hier naar het radio interview bij NPO Eenvandaag van donderdag 11 december 2014.